Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ΔΕΝ συνεπάγεται αύξηση ορίου συνταξιοδότησης.

Mέσα από συζητήσεις με διάφορους παράγοντες, βολευτές και λοιπούς και λοιπές συναγελάζοντές (των), αντιμετωπίζω το εξής επιχείρημα, σε ό,τι αφορά στην διαμαρτυρία (μου) ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης: Ότι η αύξηση ορίου δεν οφείλεται στο ότι ήταν διαταγή της Τρόικας (μέσω του μνημονίου), αλλά το όριο θα αυξανόταν ούτως ή άλλως, λόγω αύξησης προσδόκιμου ζωής (σε συνδυασμό με υπογεννητικότητα).

Η θέση μου είναι ότι ΑΝ τα 7.5 δις του αποθεματικού του ΤΚΑ (τα οποία έφαγε το Κράτος από το Ταμείο) διαχειρίζονταν/επενδύονταν ορθολογιστικά, και ΜΕ κοινωνικό έλεγχο, θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς να κάνουμε τον βίο αβίωτο με τέτοια μέτρα. Η θέση μου όμως πάει σε πιο πολύ βάθος.

Η αύξηση προσδόκιμου ζωής αφ’ εαυτή δεν θεμελιώνει την παράταση των χρόνων δουλειάς και την καθυστέρηση συνταξιοδότησης, και δεν μπορεί η παράταση να γίνει αποδεκτή έτσι απλά. Αυτό το λέω διότι όπως αντιλήφθηκα κάποιοι αυτό ακριβώς πιστεύουν. Ότι ο άνθρωπος μόνο άμα δουλεύει θορεί χαΐρι. Κακώς.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ΔΕΝ συνεπάγεται κατ’ ανάγκην αύξηση ορίου συνταξιοδότησης. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ, όπου το δεύτερο κατ’ ανάγκην συνεπάγεται το πρώτο, είναι αν ο αυτοσκοπός της ζωής είναι η δουλειά. Που δεν είναι. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε. Δουλεύουμε για να ζούμε.

Δεν λέω. Να δούμε τους λογιστικούς αριθμούς – συμφωνώ. Να δούμε πόσες εισφορές πρέπει να δίνονται, πόσα επιδόματα, κλπ – συμφωνώ. Αλλά ούτε αυτά δεν τα βλέπουμε, πόσω μάλλον να τα ελέγχουμε. ΕΣΥ που διαβάζεις αυτό το ποστ, έχεις δει ποτέ αναλογιστική μελέτη του Υπουργείου Εργασίας για το ΤΚΑ; Έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες; Ξέρεις πόση σύνταξη προβλέπεται να παίρνεις άμα βγεις σε σύνταξη; Ξέρεις πότε θα βγεις σε σύνταξη; Μπορείς να ελέγξεις αυτά τα δεδομένα; Καθόλου. Σόρρυ που τώρα το αντιλαμβάνεσαι. Sorry to break it to you, αλλά δεν έχεις ιδέα για ένα τεράστιο μέρος της ζωής σου, ενώ μπορούσες να έχεις, αν απαιτούσες πέντε πράματα.

Το ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, είναι μάλλον καλό. Ο στόχος όμως πρέπει να είναι να έχουν οι αφυπηρετήσαντες περισσότερα τελικά χρόνια με καλό βιοτικό επίπεδο και ελευθερία. Τα έξτρα χρόνια δεν μας ήρθαν για να δουλεύουμε. Δεν χρειάζεται να δουλεύεις ώσπου να πεθάνεις για να ζεις, ή για να είσαι “σωστός άνθρωπος”. Αυτός είναι ένας μύθος, μια ιδεοληψία, που πρέπει να ξεπεραστεί. Ο στόχος είναι τα έξτρα χρόνια να τα απολαμβάνουμε. Το ότι έχουμε πλέον περισότερα χρόνια ζωής, σημαίνει έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια πράγματα που πάντα θέλαμε αλλά δεν μπορούσαμε. (Εννοείται ότι το αντίθετο της δουλειάς δεν είναι η αεργία, και ούτε επιχειρηματολογώ υπέρ της αεργίας. Αν αυτό κατάλαβες, είσαι ηλίθιος).

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ΔΕΝ συνεπάγεται αύξηση ορίου συνταξιοδότησης.

  1. osr says:

    Εισαι ενας αχαιρευτος που θελει να εκμεταλλευκεται τους σκληρα εργαζομενους παμπλουτους που ουλλη μερα δουλευκουν σκληρα μεσα στα γιωτ τους τα τζετ τους τζαι τις λιμουζινες τους.. παλιαδρωπε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s