€7.5 δις λείπουν από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο

Εν μέσω αποκοπών συντάξεων και επιδομάτων σε Κύπρο και Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο μέσα από δικαστικές διαμάχες στην Κύπρο. Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το σύνταγμα, λόγω διαχρονικής κακοδιαχείρισης, αλλά και λόγω των πρόσφατων «μεταρρυθμίσεων» που επέβαλε η Τρόικα. Το κράτος όμως χρωστά περίπου 7.5 δισεκατομμύρια στο ΤΚΑ, τα οποία δεν επιστρέφει, και ούτε προβλέπεται να τα επιστρέψει βάσει εντολών της Τρόικας. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των συνταξιούχων, ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων, ειδικά σήμερα.

Δύο πολίτες, ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευά (εκ Λευκωσίας), και η Λίζα Τρύφωνος (εκ Λεμεσού), ασκούν πολιτική ανυπακοή και αρνούνται να καταβάλουν εισφορές στο ΤΚΑ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Πολιτική ανυπακοή είναι ο έσχατος πολιτισμένος τρόπος που οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διαμαρτυρηθούν κατά άδικων νόμων και πρακτικών. Είναι μια υπεύθυνη πολιτική πράξη· η ίδια πρακτική στην οποία κατέφυγαν οι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Ρόζα Παρκς στην Αμερική για να καταφέρουν την αλλαγή των ρατσιστικών νόμων.

Εκ πρώτης όψεως, οι κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι, και το δικαστήριο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη την πολιτική πτυχή της ανυπακοής. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, οι κατηγορούμενοι θέτουν τρία αλληλένδετα αιτήματα. Πρώτον, να αλλάξει ο νόμος που ρυθμίζει το Ταμείο, διότι εκφεύγει του Συντάγματος και προάγει την αδιαφάνεια. Δεύτερον, να σταματήσει η κατασπατάληση των χρημάτων του Ταμείου, να επιστραφούν τα €7.5 δισεκατομμύρια στο ΤΚΑ, για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη σήμερα, και να γίνει το ΤΚΑ πραγματικά βιώσιμο. Τρίτον, να εξασκήσει επιτέλους ο Γενικός Ελεγκτής του Κράτους την έμμεση εξουσία που έχει για αποτελεσματικό έλεγχο, το δικαίωμα για έλεγχο, για εκτελεστική και διοικητική λειτουργία, μέσω του κοινοβουλίου.

Περί αντισυνταγματικότητας του νόμου: O Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος συντάσσεται κατ’ επιταγήν του Άρθρου 9 του Συντάγματος. Το άρθρο ορίζει ότι «έκαστος έχει το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβιώσεως και κοινωνικής ασφαλείας. Ο νόμος θα προβλέψη περί προστασίας των εργατών, αρωγής προς τους πτωχούς και συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.» Το ΤΚΑ έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση και την ανακατανομή πλούτου, ούτως ώστε να στηρίζονται οι ευπαθείς ομάδες, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι άρρωστοι, κ.ά.  Όμως το κράτος βάσει του Νόμου έχει δανειστεί γύρω στα €7.5 δις από το ΤΚΑ με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Τα χρήματα αυτά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιστραφούν ποτέ, διότι έτσι αποφάσισε η Τρόικα. Ο κ. Παρασκευά και η Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητούν να εφαρμοστεί το Άρθρο 9 του Συντάγματος, και το αποθεματικό του ΤΚΑ να διατίθεται μόνο για τους σκοπούς που ορίζει το Άρθρο 9.

Η επιστροφή των 7.5 δις στο Ταμείο: Το δεύτερο αίτημα, αφορά στη βιωσιμότητα του Ταμείου, την μεταρρύθμιση που επέβαλε η Τρόικα και τα €7.5 δις που χρωστά το κράτος στο Ταμείο. Ο διευθυντής του ΤΚΑ ισχυρίζεται ότι το ΤΚΑ είναι βιώσιμο, και ότι αυτό φαίνεται από την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη. Η αναλογιστική μελέτη όμως έγινε κατ’εντολή της Τρόικας, και η εντολή ήταν να γίνει το ΤΚΑ βιώσιμο μέσω «μεταρρύθμισης», αγνοώντας τα €7.5 δις που χρωστά το κράτος και οποιεσδήποτε κρατικές επιδοτήσεις (Μνημόνιο Συναντίληψης 2013, σελ. 28). Επομένως, τα χρήματα αυτά δεν προτίθενται να τα επιστρέψουν σε εύθετο χρόνο, τώρα που το ΤΚΑ έχει πραγματική ανάγκη για εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν άμεσα.

Περί του Γενικού Ελεγκτού: Ο Γενικός Ελεγκτής, σε όλες τις εκθέσεις του από το 2003 και εντεύθεν, ασκεί κριτική στην τακτική του κράτους να κατασπαταλά τα χρήματα του ΤΚΑ, τα λεφτά των εργαζομένων τα οποία μαζεύονται για συγκεκριμένο σκοπό. Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι το κράτος μετέτρεψε το ΤΚΑ ως ακόμα ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και ξόδεψαν τα χρήματα για άλλους σκοπούς. Ο Ελεγκτής όμως δεν χρησιμοποιεί πραγματικά την κατοχυρωμένη εξουσία που έχει να διεξάγει αποτελεσματικό έλεγχο, όπως ορίζει το άρθρο 116. Ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να ασκήσει έμμεσα το δικαίωμά του για έλεγχο, για εκτελεστική και διοικητική λειτουργία, μέσω του κοινοβουλίου (μέσω της Επιτροπής Ελέγχου της βουλής). Ο Γενικός Ελεγκτής έχει την εξουσία να διεξάγει διαχειριστικό έλεγχο σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο Οργανισμό, για να διαπιστώσει αν αυτός λειτουργεί και χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους του με οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Δηλαδή, με βιώσιμο τρόπο.

Θα πίστευε κανείς ότι ο Ελεγκτής θα ασκούσε αποτελεσματικά τον έλεγχο που έχει, ειδικά για το κορυφαίο ζήτημα των €7.5 δις του ΤΚΑ, όμως δεν το κάνει. Ο Γενικός Ελεγκτής οφείλει να θέσει το θέμα στη βουλή, να θέσει στη βουλή το θέμα της κατασπατάλησης του πραγματικού αποθεματικού του ΤΚΑ, να γνωστοποιήσει την κατάσταση του ενεργητικού των λογαριασμών των βιβλίων του ΤΚΑ, και να αξιολογήσει επιτέλους την αναλογιστική μελέτη, η οποία παραμένει αδημοσίευτη!

To άρθρο δημοσιεύτηκε 26 Ιουνίου 2015 στο http://www.greeknewsonline.com/e7-5-dis-lipoun-apo-to-tamio-kinonikon-asfaliseon-stin-kipro/

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s