Αποελίστες τζοιμισμένοι, ξυπνάτε

Με αφορμή κάποια ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τον Ποτέ, γράφω για να αποκαταστήσω κάποιες αλήθειες. Το παρόν σημείωμα είναι απάντηση σε αναρτήσεις της ιστοσελίδας apoelgroup.com (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ακολουθώ στο Τwitter διότι ενημερώνουν διαρκώς για αποτελέσματα αγώνων του Αποέλ). Δεν ξέρω ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτές τις αναρτήσεις, όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι έτσι τα σκέφτονται και έτσι τα γράφουν. Μια ιστοσελίδα δεν γράφει από μόνη της. Πίσω της βρίσκονται συγκεκριμένα άτομα, με συγκεκριμένες αντιλήψεις, και αυτά τα άτομα πάνε στο γήπεδο. Δεν ξέρω ποιοί είναι, αλλά απαντώ διότι θέλω να είμαι αμείλικτος με επεισόδια ρατσισμού, είτε αυτά προέρχονται από άλλους, είτε από τον ίδιο τον εαυτό μου. Ορισμένες φορές έχω κι εγώ ξεφύγει, ειδικά όταν ήμουν πιο μικρός. Εξακολουθώ να ασκώ αυτοκριτική, χωρίς να θεωρώ ότι εγώ είμαι καλύτερος από άλλους, ή ότι δεν είμαι ικανός να γίνω ρατσιστής. Ο καθένας είναι. Είναι μια διαρκής μάχη. Η συγκεκριμένη μάχη δεν είναι εναντίον του Αποέλ, αλλά εναντίον του ρατσισμού. Δεν ήμουν στο γήπεδο με την Ομόνοια, δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι τί έγινε. Και να ήμουν, πιθανόν να μην αντιλαμβανόμουν τί έγινε. Όμως πιστεύω ότι όντως μια μερίδα οπαδών του Αποέλ έκανε ήχους μαϊμούς. Αυτά γίνονται και σε άλλα γήπεδα, σε άλλες ομάδες, και γι’αυτό το θεωρώ αρκετά πιθανόν να έγινε. Επίσης, έχω εγώ ο ίδιος βιώσει ρατσιστικό επεισόδιο στην κερκίδα του Αποέλ (το αναφέρω στο τέλος του σημειώματος). Το τί είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας, δεν με αφορά ούτε επηρεάζει την κρίση μου. Το ψέμα που είπε κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, και δεν είναι στους Αποελίστες που οφείλει να απολογηθεί πρώτα, αλλά στον Ποτέ. Οι ψεύτες δεν βοηθούν τα θύματα ρατσισμού. Δεν είναι μόνο ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας όμως που είπε ψέματα. Και Αποελίστες λένε ψέματα. Στην ιστοσελίδα apoelgroup.com γράφουν ότι ο Ποτέ προκάλεσε την κερκίδα, και μετά η κερκίδα αντέδρασε. Δηλαδή ο Ποτέ έκανε κινήσεις μαϊμούς, και μετά η κερκίδα έκανε τους ήχους. Και για να θεμελιώσουν τον ισχυρισμό, γράφουν ότι αυτό ακριβώς ξανάκανε ο Ποτέ όταν έπαιζε στη Δυναμό Δρέσδης στη Γερμανία, σε συγκεκριμένο αγώνα, μόλις δύο χρόνια πριν. Γράφουν επίσης ότι ο Ποτέ ο ίδιος κατηγορήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά! Γράφει το apoelgroup:

Ο έγχρωμος ποδοσφαιριστής Μικαέλ ΠΟΤΕ, κατηγορήθηκε πως επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους φιλάθλους της Chemnitzer, με την Γερμανική Ομοσπονδία να τον καλεί σε απολογία… κι όλα αυτά στο πολύ μακρινό(?) 2012 στoν αγώνα για το Γερμανικό Κύπελλο DFB Pokal ανάμεσα στις ομάδες CHEMNITZER FC 0 – 3 DYNAMO DRESDEN, με την ομάδα της Δρέσδης να παίρνει την πρόκριση με 3-0 και τον ΠΟΤΕ να πετυχαίνει το πρώτο γκολ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ …. στο Βίντεο “αδιάψευστος μάρτυρας” Ο Γάλλος ΠΟΤΕ, με καταγωγή από το Benin της Δυτικής Αφρικής, δεν ήταν η πρώτη φόρα που απασχολούσε τον Γερμανικό τύπο με προκλητικές – ρατσιστικές συμπεριφορές, αφού κάθε σφύριγμα της κερκίδας το εκλάμβανε σαν να απευθυνόταν στον ίδιο προσωπικά … ενώ η τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα της Δρέσδης, dresdenenterprise, έκανε λόγο για σύμπλεγμα κατωτερότητας. […] Χωρίς να δίνουμε άλλοθι σε κανέναν, δηλώνουμε ότι η κερκίδα μας προκλήθηκε. – Ο ΑΠΟΕΛ κινδυνεύει με τιμωρία, όμως ο Ποδοσφαιριστής πρέπει να καλεστεί κι ο ίδιος σε απολογία… δεν υπάρχουν μαϊμούδες στις κερκίδες. Δείτε στο Βίντεο που ακολουθεί, στην αρχή και στο τέλος, τη συμπεριφορά του ΠΟΤΕ και τον σχολιασμό των δημοσιογράφων. Το βίντεο αναρτήθηκε στο Twitter μας η ώρα 2:00 το πρωί.

Ψέματα! Ουδέν αναληθέστερον, εκτός κι αν τα γερμανικά μου με προδίδουν. Στο βίντεο οι δημοσιογράφοι/σχολιαστές λένε ξεκάθαρα στην αρχή και στο τέλος ότι η κερκίδα κάνει ήχους μαϊμούς, ο Ποτέ τους ακούει και αντιδρά. Όντως o Ποτέ απασχόλησε έντονα τον γερμανικό τύπο, για τους ακριβώς αντίθετους λόγους όμως που η ιστοσελίδα apoelgroup επικαλείται. Ο Ποτέ δεν κλήθηκε να απολογηθεί. Τουναντίον, η αντίπαλη ομάδα Chemnitzer κλήθηκε να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο (για το ρατσιστικό επεισόδιο και για ρίψη βεγγαλικών). Επίσης, η δήθεν τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα της Δρέσδης που τάχα “έκανε λόγο για σύμπλεγμα κατωτερότητας” και ο σύνδεσμος που παραθέτει το apoelgroup, δεν παραπέμπει σε εφημερίδα της Δρέσδης Γερμανίας, αλλά σε εφημερίδα του Tennessee Αμερικής! Αν μετά από αυτά που παρουσιάζω, εξακολουθείς να ενημερώνεσαι από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, είσαι βλάκας. Διαδίδει προπαγάνδα χειρίστου είδους, η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί. Ορίστε οι πηγές μου (με ένα απλό google search): 1) Der Spiegel 2) Bild  3) Focus 4) Rheinische Post 5) Dresden Enterprise Πολλές φορές έχω εκφράσει την έντονη δυσφορία μου για πράγματα που γράφονται σε διάφορες “οπαδικές” ιστοσελίδες, και για κάποια φαινόμενα στην κερκίδα του Αποέλ- πράγματα που με αποξενώνουν από την ίδια μου την ομάδα. Ψέματα και βλακείες που γράφονται στο διαδίκτυο, που φανατίζουν κάποιους. Οι στενοί μου φίλοι και συγγενείς μου λένε “ουυυ διάς σημασία σε μιτσσιούς τζιαι στες πελλάρες που γράφουν”. Να τα αποτελέσματα όμως. Κάποιοι προφανώς τα πιστεύουν και τα γράφουν, και κάποιοι τα διαβάζουν και διαμορφώνουν άποψη και συμπεριφορά. (Δεν ξέρω τί γίνεται σε κερκίδες και ιστοσελίδες άλλων ομάδων, απλούστατα διότι αν τύχει να πάω γήπεδο πάω στον Αποέλ). Τί οφείλεις να κάνεις, Αποελίστα; Πρώτον, να μην ασχολείσαι περισσότερο με το τί λέει ο κάθε ψεύτης εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας, αλλά με το τί κάνουν οι ίδιοι οι Αποελίστες. Δεύτερον, να ασχολείσαι, ναι, με τις ιστοσελίδες που έχουν σχέση με το Αποέλ, τί γράφονται σε αυτές, και να ασκείς αμείλικτη κριτική. Το να μην ασχολείσαι επειδή “εν μιτσιοί” δεν είναι δικαιολογία. Έχεις υποχρέωση να ασκήσεις κριτική, σε όλους, ακόμα και σε δεκαπεντάχρονους. Τρίτον, όταν βλέπεις ρατσιστικές συμπεριφορές δίπλα σου, να αντιδράς έντονα. Έχω και προσωπικό παράδειγμα. Στο τελευταίο ματς με την Παρί, καθόμουν στη Δυτική section 111. Δύο τύποι στέκονταν μπροστά και εξύβριζαν μαύρους παίκτες της Παρί. Τους άκουσα, έγινα έξω φρενών, και διαπληκτίστηκα έντονα μαζί τους. Σίγουρα αν εσύ φίλε/φίλη καθόσουν στην ίδια κερκίδα, θα είχες ακούσει το καβγά. Πήρα το ρίσκο να φάω ξύλο, αλλά δεν με ενδιέφερε. Καμιά ανοχή. Αυτό πρέπει να κάνεις, για να αλλάξουν τα μυαλά. Αν ακούσεις σε άλλη κερκίδα απέναντι/δίπλα να φωνάζει απαράδεκτα ρατσιστικά συνθήματα ή ήχους, να τους γιουχαΐσεις, και να ενθαρρύνεις τους διπλανούς σου να γιουχαΐσετε μαζί. [Σχόλια ευπρόσδεκτα. Θα υπάρχει μετριασμός. Απειλές και εξυβρίσεις δεν με πτοούν.]

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Αποελίστες τζοιμισμένοι, ξυπνάτε

  1. Niarxos says:

    RESPECT φίλε,
    Κάθομαι Δυτική. ΄Η μάλλον καθόμουν… Πλέον τα παιχνίδια που πάω είναι μετρημένα. Γιατί; Γιατί κάθε φορά κάτι προέκυπτε…Κάτι “Αουσβιτς” σε εβραίους παίκτες/παράγοντες που ακούμε στη Δυτική. Τα “σκατόμαυρε”, “κωλομουσουλμάνε” που εκστομίζουν σε παίκτες (μας!!!!!) διότι έκαναν ένα λάθος; Πόσες φορές σηκώθηκα να πω δυο κουβέντες σε τούτους που φωνάζουν και πεττάσονται άλλοι με τα “σκάσε ρε!” ή “τι σε κόφτει”. Και βεβαίως αυτή η “εκ φύσεως ανώτεροι” γελοία φράση στις ανακοινώσεις του ΣυΦι. Πνάστε ρε! Το γήπεδο δεν θα γίνει εκκλήσια, αλλά δεν είπε κανένας ότι πρέπει να καταντήσει βόθρος. Ξέρω ότι είμαστε πολλοί στη Δυτική/Ανατολική που νιώθουμε, τουλάχιστον, άβολα με αυτές τις αισχρότητες, είμαστε όμως σιωπηροί. Η σιωπή όμως δεν σημαίνει και αποδοχη. Ίσως σιγά, σιγά να αρχίσουμε και εμείς να “φωνάζουμε”. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s