Ομήρου κατά βουλής!

ΣΧΟΛΙΟ: Ακόμα μια εξαιρετική έκθεση ιδεών πρώτης λυκείου, από τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής. Εύγε! Με τις γνωστές αοριστολογίες, ταυτολογίες, κλπ.

Η μόνη πρόταση με κάποιο περιεχόμενο μέσα σε ολόκληρο το άρθρο είναι η πρόταση για δημιουργία “άτυπου διακομματικού οργάνου.” Και τί λέει αυτή η πρόταση; Δημιουργία άτυπου διακομματικού οργάνου συζήτησης. Έγκαιρης συζήτησης. Δηλ. συζήτησης πριν και έξω από τη βουλή.

Σε τί θε εξυπηρετεί ένα τέτοιο όργανο δηλαδή; Σε περαιτέρω αδιαφάνεια και υπόγειες ανταλλαγές; Με ποιά εξουσιοδότηση; Πάντως πρώτη φορά ακούω πρόεδρο βουλής να υποσκάπτει τον ίδιο το θεσμό της βουλής. Τα κόμματα είστε εκεί, οι βολευτές είστε όλοι εκεί συναγμένοι στη βουλή. Γιατί να υπάρχουν και άλλοι εξωβουλευτικοί θεσμοί δηλαδή; Αν -υποτίθεται- η βουλή είναι εκεί για να γίνονται συζητήσεις για το δημόσιο συμφέρον, συζητήσεις έξω από τη βουλή θα είναι πλεονασμός, και έξω από το κοινοβουλευτικό πνεύμα.

Είσαι και ο πρώτος όμως. Σε παραδέχομαι. Είσαι Πρόεδρος βουλής που βασικά παραδέχεται ότι η βουλή δεν επαρκεί. Επιτέλους, είπες και μια αλήθεια.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πολιτικές εξουθενωτικής λιτότητας, επαχθών φορολογικών μέτρων, διολίσθησης σε συνεχή απώλεια θέσεων εργασίας και φτωχοποίησης της κυπριακής κοινωνίας.

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Εκτός του προβλήματος της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής που ταλανίζει για 40 χρόνια την πατρίδα μας, η οικονομική κρίση, η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η υπαγωγή σε Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας. Πέρα από τις απόλυτα θεμιτές στο δημοκρατικό πολίτευμα αντιθέσεις, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, είναι επιτακτική η ανάγκη τόσο της συλλογικής διαβούλευσης όσο και της συνεχούς προσπάθειας εθνικής συνεννόησης. Ως προς την οικονομική κρίση βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αλλά και ωμούς εκβιασμούς.

Δίκαια οι πολίτες ανησυχούν για το παρόν και το μέλλον. Καθώς παρατείνεται, η ανεργία παραμένει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα, οι επενδύσεις δεν έρχονται και η κοινωνική δυστυχία εξαπλώνεται, η ανησυχία του λαού επιτείνεται. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Πέραν των αντιπαραθέσεων, των διαφορετικών απόψεων και συγκρούσεων, αυτό που προέχει είναι η διαμόρφωση ελάχιστων συγκλίσεων για την αντιμετώπιση των τρομακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τόπος. Με θαρραλέα ανάληψη ευθυνών και χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους.

Οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αδιαφορούν και να παραμένουν απαθείς μπροστά στην αγωνία του λαού μας. Οφείλουν να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συνεννόηση. Τουλάχιστον σε ένα πλαίσιο προσπάθειας συνεννόησης. Με διατήρηση των πολιτικών και ιδεολογικών τους απόψεων και αντιθέσεων. Η Κυβέρνηση, που μέχρι τώρα διαδραματίζει ρόλο απλού κομιστή των απαιτήσεων της Τρόικας, έχει την πρωταρχική ευθύνη να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα άτυπο διακομματικό όργανο έγκαιρης συζήτησης και προσπάθειας κοινής αντιμετώπισης των διαφόρων πτυχών των μνημονιακών υποχρεώσεων, των επικαιροποιήσεων του μνημονίου και των μεγάλων αποφάσεων για την έξοδο από την ύφεση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι τώρα απολύτως αναγκαίο.

Κανένας δεν δικαιούται να παραμένει μαρμαρωμένος και αγκυλωμένος σε λογικές περιχαράκωσης. Η αγωνία, που μετεξελίσσεται σε απόγνωση, καλεί όλους μας σε ανάληψη ευθυνών. Για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει μια τέτοια ρύθμιση είναι η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική τυφλής υποταγής στις απαιτήσεις της Τρόικας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεχής προβολή απαιτήσεων από την Τρόικα και η τακτική της επιβολής μέτρων «με το πιστόλι στον κρόταφο». Είναι γεγονός αναντίλεκτο ότι οι κίνδυνοι από τη συνέχιση επιβολής των εξουθενωτικών όρων της Τρόικας μεγεθύνονται.

Ο πρώτος, πιο άμεσος κίνδυνος, είναι η οικονομική παράλυση και η κοινωνική κρίση να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η σημερινή κατάσταση να μετεξελιχθεί σε μια διαρθρωτική κρίση διαρκείας για πολλά χρόνια. Ακόμα και αν υπάρξει ανάκαμψη αυτή θα συνοδεύεται από κοινωνική δυστυχία, ύφεση και υψηλή ανεργία.

Η ανάγκη μιας νέας διεκδικητικής πολιτικής απέναντι στην Τρόικα προβάλλει επιτακτική. Η Κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει μέσα από εθνική συνεννόηση τη θωράκισή της απέναντι στην αντιδημοκρατική και αποικιοκρατικής νοοτροπίας συμπεριφορά της Τρόικας. Το σημαντικότερο όμως είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οικονομική ανασυγκρότηση που θα οδηγήσει σε έξοδο από το Μνημόνιο. Η Κυβέρνηση κινείται σπασμωδικά, απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά. Πού είναι οι ξένες επενδύσεις; Πού είναι τα κίνητρα για τους νέους; Πού είναι τα δημόσια αναπτυξιακά έργα όταν ο κρατικός προϋπολογισμός συρρικνώνεται από χρόνο σε χρόνο; Δυστυχώς τα συμβούλια που διόρισε ο Πρόεδρος το μόνο στο οποίο διαπρέπουν είναι να κινδυνολογούν ακατάσχετα, όπως συνέβη πρόσφατα με τις δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία πανικού και την όξυνση του φαινομένου εκροής καταθέσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική διαβούλευση, συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές που θα εφαρμόζονται μέσα από ευρύτατες συναινέσεις. Η Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι αυταρχική νοοτροπία στη λήψη αποφάσεων και εφαρμογή πολιτικών θα οδηγεί σε συνεχόμενες πολιτικές κρίσεις αλλά και σε βάθεμα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.

• Ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου είναι προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Γιαννάκης Λ. Ομήρου
– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/219852/ethniki-symfonia-gia-tin-krisi#sthash.2ByzsHSM.dpuf

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s