ΑΚΕΛ Ex Cathedra

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση σε απαντήσεις σε ό,τι αφορά στην στάση της κυβέρνησης για (μη) έξοδο από το ευρώ.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στην «Washington Post», για μελέτη από πλευράς Κυβέρνησης της προοπτικής εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, γενούν εύλογα ερωτήματα τα οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ καλούνται να απαντήσουν, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου ΚΕ ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.

«Στη βάση ποιών επιστημονικών μελετών και με ποιους διαβουλεύτηκε η κυβέρνηση όταν προβληματίζονταν για την προοπτική απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και για έξοδο από την Ευρωζώνη», διερωτήθηκε επίσης.

«Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις», κατέληξε ο κ. Λουκαϊδης.

Καλή ερώτηση κύριε Λουκαΐδη: οι πολίτες πράγματι αναμένουμε απαντήσεις. Αλλά μη νομίζετε κιόλας ότι η μελέτη που παρουσίασε το ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ βρίθει επιστημονικών αναφορών και σας επιτρέπει να μιλάτε από καθέδρας. Μην μας το παίζετε και σοβαροί επιστήμονες τώρα. Ειδικά όχι με αφορμή αυτή την μελέτη που δώσατε στη δημοσιότητα. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν σας νομιμοποιεί.

Οι επιστημονικές παραπομπές στις οποίες βασίστηκε η μελέτη του ΑΚΕΛ μετριούνται με το ένα χέρι. Ήταν σαν μια «καλή πτυχιακή μελέτη» τριτοετούς φοιτητή. Δεν έδωσε και καμιά σπουδαία απάντηση. Απλά σημείωσε κάποιες βασικές πληροφορίες, τις πολυπλοκότητες και τις ασάφειες του νομικού και θεσμικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, αντλώντας από δύο επιστημονικά βιβλία και κάποια στατιστικά δεδομένα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Θα τολμήσω να υποθέσω και πώς έγινε η όλη σύνταξη της περιβόητής σας έκθεσης, που πήρε και τόσες εβδομάδες να ετοιμαστεί: υποθέτω ότι σας έδωσε κάποιες πρωτογενείς πληροφορίες ο αξιότιμος καθηγητής του SOAS, Δρ. Λαπαβίτσας, κι εσείς σαν καλά μαθητούδια τα συνάξατε, συντάξατε και αναμεταδώσατε. Έτερον ουδέν! Και το ξέρετε πολύ καλά ότι η μελέτη που παρουσιάσατε είναι πολύ περιορισμένης εμβέλειας, απαρτιζόμενη μόνο από συλλογή «παραμέτρων». Γι’αυτό εξάλλου και επαναλάβατε πεντέξι φορές στο κείμενο ότι η μελέτη δεν είναι «οδηγός εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. Είναι η βάση για την έναρξη διαδικασίας επίτευξης κοινωνικής και πολιτικής συμφωνίας» και ότι είναι ένα «working paper». Εν ολίγοις: ακόμα περιμένουμε απαντήσεις και από εσάς κύριε Λουκαΐδη. Η μελέτη που μας δώσατε δεν έχει απαντήσεις. Μια πραγματολογική συλλογή παραμέτρων δεν αποτελεί και κανένα σπουδαίο επιστημονικό ή πολιτικό κατόρθωμα.

Εξάλλου, το τελικό επίπεδο σαφήνειας της έκθεσης που παρουσιάσατε είναι τόσο ακαθόριστο που επιτρέπει στον ΔΗΣΥ να βασιστεί στην ίδιά σας την έκθεση, στις ίδιες επιστημονικές παραπομπές και προτάσεις, για να επιχειρηματολογήσει ότι έξοδος από το ευρώ δεν είναι εφικτή! Στη βάση των ίδιων επιστημονικών μελετών που μετράτε και ξαναμετράτε με το ένα σας χέρι. Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ στο ΑΚΕΛ μετράτε τις «επιστημονικές μελέτες» με το αριστερό σας χέρι, στον ΔΗΣΥ τις μετράνε με το δεξί τους, αν πιάνετε τί εννοώ.

Όσες φορές κι αν ανακινήσετε αυτές τις λιγοστές επιστημονικές μελέτες, δεν θα μετατραπούν σε οδικό χάρτη από μόνες τους, ούτε θα μετατραπούν σε πολιτική πρόταση. Βασικές παραμέτρους θέσατε· δεν κάνατε και τίποτε το επιστημονικά αξιοσημείωτο που να διαμορφώνει εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to ΑΚΕΛ Ex Cathedra

  1. osr says:

    το ακελ είναι η παγκόσμια ξεφτίλα της αριστεράς………. οι άνθρωποι κυβέρνησαν 10 χρόνια έβαλαν την κύπρο στην ΕΕ στην Ευρωζώνη μείωσαν μισθούς συντάξεις τα έδωσαν όλα στους τοκογλύφους ξενοδόχους συμφώνησαν το Μνημόνιο τζαι ακόμα κλάνουν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s