Τρίχες!

Η τελευταία μου ανάλυση δεν πήγε και τόσο καλά: ενοχλήθηκαν αρκετοί από το ότι ασχολούμαι με «τρίχες» και ανούσια πράγματα. Θα υπεραμυνθώ όμως της ανάλυσής μου.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που ενοχλήθηκαν είναι ψηφοφόροι του Αναστασιάδη. (Οι περισσότεροι, εξ όσων γνωρίζω δηλαδή). Ασχολήθηκα με ένα ρητορικό ολίσθημα στο πασχαλινό διάγγελμα του Αναστασιάδη. Όταν παλιά ασχολούμασταν με τα ρητορικά ολισθήματα του Χριστόφια όμως, όλα μια χαρά ήταν, καλά και χρήσιμα! Τώρα, οι λέξεις έγιναν «μια λεπτομέρεια»;

Λοιπόν, στην ανάλυση επικεντρώθηκα στη λέξη «συνέργεια» και ανέδειξα ότι κακώς χρησιμοποιήθηκε από τον Αναστασιάδη, ειδικά αφού το συγκείμενο παραπέμπει σε μεμπτούς συνειρμούς. Λένε κάποιοι: μα καλά, έκανες ολόκληρη ανάλυση βασισμένος σε μια και μόνο λέξη; Πόσο ψείρας είσαι; Ακριβολόγος αθκειασερός;

Απάντηση: η ανάλυσή μου είναι μια οιονεί «συνεκδοχική ανάλυση»: δηλ. επικεντρώθηκα σε μια μόνο λέξη της ομιλίας του Αναστασιάδη, στην αμφισημία της, και από αυτό το μικρό μέρος προσπάθησα παραδειγματικά να υποδείξω την ανωμαλία και τη λογική της «όλης» κατάστασης και νοοτροπίας, και παρέπεμψα σε πιο ευρύ προβληματισμό. Δεν έδωσα βέβαια όλες τις απαντήσεις στο κείμενο, ούτε και έδωσα μια διεξοδική ανάλυση και όλες τις παραπομπές και αναφορές, αλλά ποια ανάλυση καταφέρνει τέτοιο πράγμα;

Ορισμένες φορές, η ανάλυση μιας λέξης ξεπερνάει τα όρια της παραφιλολογίας. Αυτό έκανε το συγκεκριμένο κείμενο. Τις σημασιολογικές διακρίσεις τις υποστηρίζω σθεναρά, και η ερμηνεία λέξεων επιβάλλεται να γίνεται. Οι λέξεις είναι πιο σημαντικές από ό,τι νομίζουμε, και δεν γίνεται να είμαστε επιλεκτικοί. Να υπενθυμίσω ότι μια πρόσφατη σημαντικότατη συζήτηση αφορούσε στην ερμηνεία της λέξης bail-in και αν αυτό συνεπαγόταν «κούρεμα»; Ο Χριστόφιας διάβαζε και δεν ήξερε, είπε, τί σήμαινε η τάδε ή η δείνα λέξη.  

Στην περίπτωση της ομιλίας του Αναστασιάδη, η λέξη «συνέργεια» βγάζει μάτι, πώς να το κάνουμε! Να μην το πω; Εξάλλου: ο πρόεδρος Αναστασιάδης μόλις προσέλαβε 4 μεγαλοδημοσιογράφους, προφανώς, inter alia, για να συνδράμουν και στο γράψιμο αυτών των ομιλιών! Πόσα χρήματα κοστίζουν στον φορολογούμενο για να γράφουν αυτές τις ομιλίες; Ε λοιπόν, εσείς πληρώνετε αυτούς τους συγγραφείς από τα λεφτουδάκια σας, για να μας γράφουν τις ομιλίες του προέδρου, ενώ εγώ σας κάνω ερμηνευτική ανάλυση δωρεάν. Αν κάποιος έχει παράπονο για το ότι κάποιοι ξοδεύουν την φαιά τους ουσία σε λάθος πράγματα, αυτός δεν είμαι εγώ. Για τη δική μου φαιά ουσία ΔΕΝ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. Για τη φαιά ουσία του Αναστασιάδη και των συγγραφέων των λόγων του πληρώνετε εσείς. Για να σας ζητούν «συνέργεια». Δώστε λοιπόν «συνέργεια»!

Κλείνω με το έξης: Το γεγονός ότι η ανάλυσή μου θεωρήθηκε ως μια περιττή «φιλολογική» ανάλυση, επιβεβαιώνει ότι αρκετοί εξακολουθούμε να υποτιμούμε την άρρηκτη σχέση μεταξύ της ρητορικής, της ερμηνευτικής, και της πολιτικής. Ναι: οι λέξεις, όταν εκστομίζονται από τον πρόεδρο σε διάγγελμα, είναι σημαντικές. Όποιος και να είναι ο πρόεδρος.

Υ.Γ.1 Ειλικρινά, ευχαριστώ τα άτομα τα οποία μου έγραψαν επικριτικά σχόλια. Και δεν το λέω ως σχήμα λόγου. Μόνο με κριτική, ερωτήσεις, απαντήσεις και ανταπαντήσεις θα πάμε μπροστά. Διαλεκτική.

Υ.Γ.2 Και μην ξεχνάτε. Οι λέξεις είναι τρίχες, αλλά μια τρίχα και μόνο…τραβάει καράβι!

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Τρίχες!

  1. Mana says:

    Το θέμα είναι απλό. Να το παίζουν Ελληνάρες είναι καλοί. Να κάτσουν τον κώλο τους να μάθουν να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά βαρκούνται και θίγονται όταν τους πεις κάτι για τη γλώσσα. Σκέτη υποκρισία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s