Δεν υπάρχει μέλλον

Εδώ είμαστε εξουθενωμένοι. Επικρατεί κατάθλιψη. Δεν υπάρχει μέλλον. Υπάρχει μια αντίσταση η οποία έχει αποδειχθεί ατελέσφορη. (Για τα συμπεράσματα του Ξυδάκη, διαφωνώ με ένα:) Δεν υπάρχει πλέον αποθέωση του ατομικιστή θηρευτή. Ούτε καν αυτό. Δεν υπάρχει τίποτε Αντώνη. Ούτε η αρνητική διαλεκτική του Αντόρνο υπάρχει. Ποιός θα την διδάξει και πότε; (Γαμώ το κέρατό μου δεν υπάρχει μέλλον για καμιά διαλεκτική πλέον).

Με ποιά λεφτά συνεχίζουμε; Φιλοσοφία= μιζέρια. Εκτός κι αν είσαι 45 χρονών και ήδη έχεις πανεπιστημιακή θέση.

Οι διδακτορικοί δεν έχουμε λεφτά. Δεν έχουμε εισόδημα και δεν έχουμε θέση στην κοινωνία που να μας συντηρεί. Δεν έχουμε θέση να συντηρήσουμε. Δεν την βρίσκουμε.

Μας ζητούν οι πολιτικοί: αποδείξετε πώς επηρεάζετε θετικά την κοινωνία με δείκτες και να σας δώσουμε λεφτά. ΜΑ: πώς μπορούμε να “αποδείξουμε” πώς η φιλοσοφία επηρεάζει θετικά την κοινωνία; Πώς μπορεί η αξία μιας υπερβατολογικής θεμελίωσης να προσμετρηθεί; Πώς μπορεί αυτό που είναι ήδη αφομοιωμένο σε κάθε λόγο και κάθε αξία να διαχωριστεί εμπειρικά και να προσδιοριστεί χρηματικά;

Αυτές είναι ωφελιμιστικές μαλακίες. Ο ωφελιμισμός που άρχει τες οικονομικές προσεγγίσεις,  έχει την μαλακισμένη εμμονή της εμπειρικής μέτρησης. Πόσο εύκολα χάνουν την αλήθεια. Πόσο εύκολα καταπιέζουν.

Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε λεφτά. Οι συνάδελφοί μου είναι σε απόγνωση. Τους τελευταίους μήνες έχω ξοδέψει δεκάδες ώρες διορθώνοντας και διδάσκοντας, για λίγα λεφτά. Με αυτά τα λεφτά δεν μπορώ να αυτοσυντηρηθώ. Όσο που φτάνουν για το ενοίκιο. Αν δουλέψω περισσότερο, δεν θα έχω καθόλου χρόνο για την έρευνα και δεν θα τελειώσω ποτέ τη διατριβή. Λύση: μετακόμιση σε πιο φτηνή χώρα, Γερμανία. Για πόσο; Τις οίδε. Αβεβαιότητα. Αμηχανία.

Η Μ., η τουρκάλα συναδέλφισσα το κάνει εξ αποστάσεως διότι δεν μπορεί να μένει εδώ. Είναι πανάκριβη η ζωή. Μένει με τους γονείς της.

Η Γ. η γερμανίδα συναδέλφισσα, δεν τα βγάζει πέρα. Η μάνα της της στέλνει κρυφά λεφτά. Δουλεύει ωρομίσθια σε μια εταιρεία μεταφράσεων. Άμα έχουν κείμενα της δίνουν. Δεν είναι αρκετά τα λεφτά. Σκέφτεται να μετακομίσει πίσω Γερμανία.

Ο Α. ο ολλανδός συνάδελφός μου, έχει κάνει τα πάντα να προσληφθεί στο τμήμα να διδάξει. Μια θέση είχαν για το πρώτο τρίμηνο και την πήρα εγώ. Το επόμενο τρίμηνο έχει άλλη μία και έχει προετοιμαστεί και έχει περάσει από συνέντευξη (το ίδιο και η Γ.) για να την πάρει. Αναγκαστήκαμε να συναγωνιστούμε ο ένας τον άλλον για μια θέση, τρεις ώρες διδασκαλία την βδομάδα. Τελικά θα δώσουν από μια ώρα στην Γ., μια στον Α. και μια στον Γ., τον άλλο συνάδελφο/φίλο. Μια ώρα διδασκαλία την εβδομάδα: πολλά τα λεφτά: περίπου 150 λίρες το μήνα…

Ο Α. μόλις παντρεύτηκε και θέλει να κάνει οικογένεια. Ήδη είπε ότι σκέφτεται να μετακομίσει πίσω Ολλανδία και να αλλάξει πανεπιστήμιο, διότι δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί εδώ.

Ο Γ., ο Καναδός συνάδελφος, ψάχνει υποτροφίες. Δεν βρίσκει. Ούτε δουλειά ακαδημαϊκή. Ήδη κάνει αιτήσεις για να πάει πίσω Καναδά, ή να πάει Αμερική. Προσέχει μωρά και βγάζει λίγα έξτρα λεφτά.

Ο Ρ. ο εγγλέζος πρώην συνάδελφος: παντρεμένος ήρθε Μπράιτον, Σάσσεξ, άρχισε διδακτορικό part-time ενώ δούλευε σε νοσοκομείο (ξεσκατίσματα κλπ). Στους έξι μήνες σταμάτησε το διδακτορικό. Δεν μπορεί να βγάζει το ψωμί και ταυτόχρονα έρευνα. Παρελθόν αυτός.

Η Ζ. έχει χρόνια που προσπαθεί να τελειώσει τη διατριβή της. Δουλεύει ταυτόχρονα. Δεν είναι και καλές οι προβλέψεις για την έρευνά της: πώς να τελειώσει με τόση δουλειά; Ήταν Μπράιτον αλλά αναγκάστηκε να μετακομίσει Λονδίνο για να συζήσει με το φίλο της. Δεν μπορούσε να πληρώνει άλλο το ενοίκιο εδώ.

Ιδού οι φαινομενολόγοι του Σάσσεξ! Μάλλον, καλύτερο το λατινικό: ECCE HOMINIS! Hominis λέει το λεξικό σημαίνει: “a man; a) human being, person; b) servant, slave; c) foot-soldiers”. Όλα τα σημαινόμενα.

Ξέρετε όμως πότε πραγματικά έφτασα στο σημείο να καταλάβω και να φωνάξω (ναι, να φωνάξω, στους συναδέλφους και στην σουπερβάιζορ μου, στο δείπνο) ότι “δεν υπάρχει μέλλον”; Όταν συναντήθηκα με τον Μ. και συμμερίστηκε τα δεδομένα του.

Ο Μ. έχει τελειώσει διατριβή στον Χάιντεγκερ και έχει ήδη εκδόσει δύο βιβλία καλά, και άλλες δημοσιεύσεις. Θεωρείται κατά γενική ομολογία ένας σημαντικός ανερχόμενος φιλόσοφος. Τον έφεραν από το Γουόρικ να αντικαταστήσει καθηγήτρια η οποία φεύγει ένα χρόνο με άδεια μητρότητας και sabbatical.

Ο Μ. δεν είχε λεφτά να πάρει το τρένο. Με το ποδήλατο, μες τες βροχές και το τσουχτερό κρύο.

Και τί έκανες Μ. τον τελευταίο χρόνο;

“Έψαχνα δουλειά. Δεν έχω καθόλου λεφτά”.

Άμα αυτός πεινά, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην πεινά σε 5 χρόνια.

Δεν υπάρχει μέλλον.

Αν υπήρχε τουλάχιστον αθωότητα, ίσως να ήταν οκ. Μα δεν υπάρχει ούτε αθωότητα. There has been already too much blood.

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Δεν υπάρχει μέλλον

  1. Pingback: “Δεν υπάρχει μέλλον” | Διαβάστε

  2. osr says:

    Απιστευτα αυτά που περιγράφεις Χρίστο!!!

    τι να πω…………….. κουράγιο και………… υπομονή επιμονή; τι να πω δεν ξέρω

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s