Υποδούλωση και μετά Διαδήλωση

Σήμερα πάμε να διαδηλώσουμε για τες περικοπές στην παιδεία.

Δεν νομίζω να υπάρξει ιδιαίτερη βία.(Θυμήθηκα την εκπληκτική κουβέντα που μας είχε πει μια φορά ο Ρόμπερτ Μπερνασκόνι σε ομιλία: η διαφορά της βίας της Αστυνομίας από τη βία του διαδηλωτή, είναι ότι η πρώτη φέρει την πεποίθηση ότι έχει το Δίκαιο με το μέρος της, ενώ η δεύτερη δεν έχει αυτή την πεποίθηση. Θα προσπαθήσω να το αναλύσω σε άλλο κείμενο αυτό).

Μια ειρωνία: ψες είμασταν όλοι του τμήματος σε “μεγαλοπρεπή” ομιλία (μες στη χλιδή), που έκανε ο προφέσορ-μάστρος μου (με τον οποίο δουλεύω επί καθημερινής βάσης). Ήταν ομιλία της σειράς “προφεσόριαλ lectures”, με κάμερες κλπ. Η ομιλία ήταν στο θέμα επιστημολογικού ρεαλισμού (δηλ. αμεσότητας της σχέσης αντίληψης-κόσμου) σε αντίθεση με (γερμανικό) ιδεαλισμό που αντιλαμβάνεται τες αισθήσεις ως μέσο, και άρα ο κόσμος διαμεσολαβείται από αντίληψη και ιδέες. Με τον μάστρο συμφωνώ ως προς τον ρεαλισμό του, αλλά πιστεύω ότι και ο γερμανικός ιδεαλισμός (Χέγκελ), μπορεί να ιδωθεί ως ρεαλισμός (απλά, αντί να είναι άμεσος, είναι διαμεσολαβημένος: Direct Realism Vs Indirect Realism). Πάντως ο μάστρος είχε ενσωματώσει χαϊντεγγεριανές έννοιες, και τις είχε υποστηρίξει (χωρίς να τες αναγνωρίσει ως χαϊντεγκεριανές όμως), γεγονός που με προβλημάτισε. Είναι πιο πολύπλοκος ο τρόπος που σκέφτεται από ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Και είναι πιο πλουραλιστής από ό,τι τον παρουσιάζουν: βιτκενσταϊνιανός φιλόσοφος γλώσσας, να δανείζεται Χάιντεγκερ χωρίς περιστροφές. (Μόλις το ανεβάσουν το βίντεο στο διαδίκτυο, θα το βάλω εδώ).

Η ειρωνία ήταν η εισαγωγή και το κλείσιμο που έκανε ο μαλάκας ο πρύτανης του πανεπιστημίου. Και μετά: τα καναπεδάκια και η χλίδα, εν καιρώ περικοπών, και τα “αστειάκια” του πρύτανη ότι εν τέλει η φιλοσοφία “έχει χάζι”, “αξίζει τα λεφτά της”, ενώ μας καταγαμούν (ειδικά τη φιλοσοφία) στες περικοπές…

Με ρώτησε μετά η Γ., γιατί φαινόμασταν αμήχανοι . Ε πώς να μην είμαστε αμήχανοι, με τα καναπεδάκια και τον πρύτανη με τα αστειάκια του. Υποδούλωση: Φάγαμε, φάγαμε. Φάγαμε όσα προλάβαμε.

Και σήμερα διαδήλωση.

Advertisements

About Christos Hadjioannou

http://www.ucd.ie/research/people/philosophy/drchristoshadjioannou/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s